DIA: Το κλειδί στη ξενοφοβία

 

 

Στην Ηγουμενίτσα, την πόλη που πριν ένα χρόνο λιμενόμπατσοι δολοφόνησαν μετά βασανιστηρίων τον κούρδο μετανάστη Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ, η επίθεση στους μετανάστες συνεχίζεται με όλα τα μέσα.

Στην πόλη, όπου οι δολοφόνοι και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αριβάν, κυκλοφορούν ανενόχλητοι, ο αποκλεισμός 400 περίπου μεταναστών στο βουνό του Λαδοχωρίου συνεχίζεται και γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός. Τα πραιτοριανά σώματα του θεσμικού ρατσισμού, εμποδίζουν ακόμα και την διέλευση των μεταναστών μέσα από την πόλη της Ηγουμενίτσας: οι ξυλοδαρμοί, οι εξευτελισμοί και η τρομοκρατία έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας για αυτούς. Είναι ο ίδιος ρατσισμός που θεωρεί τους μετανάστες περιττούς, εμπόδια που πρέπει να παραμεριστούν, να πεταχτούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, στα γρανάζια των ατερμόνων διαδικασιών του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, στις φυλακές ή στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τώρα ονομάζονται ανενδοίαστα «χώροι υποδοχής και φιλοξενίας».

 Όμως, η κουλτούρα του αποκλεισμού και της εγκατάλειψης δεν μένει μόνο στους θεσμικούς φορείς και στα όργανα καταστολής τους. Διαχέεται και μέσα στο κοινωνικό σώμα και βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπαραχθεί στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στις πλατείες, στις γειτονιές και στις πόλεις μας. «Εγκληματίες», «κλέφτες», «μιαροί»… Αυτά τα κοσμητικά επίθετα φέρουν, προφανώς, οι μετανάστες για την εργοδοσία του DIA Λαδοχωρίου στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Αρχικά το εν λόγω κατάστημα την μεγάλης αλυσίδας Super Market DIA επέτρεπε στους μετανάστες να μπαίνουν για να ψωνίζουν ένας-ένας κάτω από καθεστώς επιτήρησης (στο εν λόγω κατάστημα χρέη ιδιωτικής ασφάλειας εκτελούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μετά από εντολή των εργοδοτών). Στη συνέχεια, όμως, τα μέτρα αυξήθηκαν με συνέπεια την πλήρη απαγόρευση εισόδου σε αυτό. Με λίγα λόγια «έξω οι ξένοι απ’ το κατάστημά μας!». Όταν ρωτήθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου καταστήματος τον λόγο της απαγόρευσης εισόδου στους μετανάστες, η απάντηση ήταν η αναμενόμενη: «Εντολή από τον προϊστάμενο μας».

Η έννοια της ιδιοκτησίας και της κατοχύρωσης του ζωτικού χώρου πάντα συμπορεύεται με τον ρατσισμό, θεσμικό ή διάχυτο.

Είναι ο ρατσισμός που κάνει τους «ντόπιους» να αποδίδουν στους «ξένους εισβολείς» τις ευθύνες για την καταπίεση και την εκμετάλλευση τους και για την καθημερινή μιζέρια που παράγει ο καπιταλισμός. Όμως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν δημιουργείται μόνο εκ των έξωθεν. Στη συνείδηση του καθενός και της καθεμίας είναι να ξεπεράσει τους πλαστούς διαχωρισμούς και να πάψει να δαιμονοποιεί τους μετανάστες αντιμετωπίζοντας τους σαν το «επικίνδυνο Άλλο».

Να σταματήσει ο αποκλεισμός των μεταναστών στην Ηγουμενίτσα

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του DIA Λαδοχωρίου να μην υπακούσουν στις ρατσιστικές και φασιστικές εντολές της εργοδοσίας τους.

  

Πόλεμο στο Ρατσισμό – Αλληλεγγύη στους μετανάστες


Αντιρατσιστική Κίνηση Ηγουμενίτσας

Ιός Αταξίας, σύντροφοι-ισσες από Αγρίνιο

 

3 thoughts on “DIA: Το κλειδί στη ξενοφοβία”

 1. Σύντροφοι το παραπάνω κείμενο, που υπογράφεται και σαν Αντιρατσιστική Κίνηση Ηγουμενίτσας δεν
  αντιπροσωπεύει όλη την παλιά ομάδα, όπως την γνωρίζατε.

 2. Νά τους πάρετε στο σπίτι σας και να τους ταίζετε.
  Εμας που μας εχουν καταρημάξει ποιός μας σκέπτεται?

 3. Απο εσας"τους δηθεν εξυπνους" και αποκαλουμενοι αντιρατσιστες μηπως μενει κανενας σας στο Λαδοχωρι..
  να εχει επενδυσει στην περιοχη,να εχει οικογενεια και αλλα που κανετε οτι δεν τα καταλαβαινετε…αλλα επειδη
  το προβλημα ειναι μακρυα απο την πορτα σας …εχετε αποψη.Αναρωτηθηκατε ποια θα ηταν αντιδραση σας εαν "βιασουν την κορη σας ή την γυναικα σας" εαν αγγιξουν την περιουσια σας, την δικη σας περιουσια και οχι
  του μπαμπακα σας ποια θα ηταν η αντιδραση σας.Επειδη ο εν λογω Διευθυντης του DIA Λαδοχωριου προστατευει την περιουσια του ειναι και ρατσιστης…τοτε να πατε εσεις να ψωνισετε και να μοιρασετε τροφιμα και οχι να το παιζετε "εξυπνοι αντιρατσιστες".Αντε γιατι πολυ τραβηξε η ιστορια με σας..αλλα ευχομαι να αγγιξουν την οικογενεια σας και οχι εσας γιατι θελω να δω την αντιδραση σας.Θα επανελθω συντομα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *